Er du et sted i København er der stor sandsynlighed for at du kan se Amager Bakke (ARC), også kaldet CopenHill tårne sig op med sin let genkendelige kontur. Den berømte tegnestue BIG vandt konkurrencen om at tegne det nye anlæg.
Øverst ligger den imponerende Amager Bakke (CopenHill) hvor skiløbere om lidt kan boltre sig på ski hele året.
Ski er kun en del af de rekreative aktiviteter stedet kommer til at byde på, man vil også kunne komme på vandretur og udfordre sine evner som klatrer på verdens højeste klatrevæg. Og lyder det nytænkende og højteknologisk på ydersiden, så spejler det meget godt hvad der befinder sig på indersiden. Bakken er nemlig bygget på toppen af verdens reneste kraft varmeværk. Det nye anlæg forvandler affald til energi hedder Amager Ressource Center, eller helt kort ARC. Et topmoderne forbrændingsanlæg som forvandler affald fra 600.000 indbyggere i Københavnsområdet til varme, el og genanvendelse.
Forbrændingen er optimeret og tilrettelagt efter hvornår der er behov for henholdsvis varme og el. Når vedvarende energikilder som vindmøller og solanlæg kan levere miljøvenlig strøm, så kan forbrændingsanlægget i stedet styres til at sende varme og varmt vand ud til forbrugerne. Er det derimod vindstille, så kan anlægget producere strøm til forbrugerne.
Make:net har siden byggeriets start været i gang på værket – i perioder har op til 10 mand dagligt været beskæftiget med at etablere føringsveje, trække kabler, montere maskiner og tavler. En del af arbejdet har også omfattet hovedstrøm og styrestrøm til kraner, brændere, ventilation af kedler, sodrensning og nødslukningsanlæg.
Rasmus Skjerning, Entrepriseleder, make:net a/s:
Det har været enormt interessant at arbejde på ARC. Det er en anderledes arbejdsplads med store krav til sikkerhed og kvalitet, hvilket gør det både udfordrende og lærerigt for os der har været involveret.
En stor del af vores lærlinge har også haft meget udbytte af at været derude som en del af deres uddannelsesforløb.
Den komplekse opgave med det højteknologiske kraftvarmeværk har været en spændende proces for make:net at deltage i. Opgaverne har været mange og forskelligartede.
For vores dygtige montører har det været udfordrende og stillet store krav til deres færdigheder. De har heldigvis kunnet løse opgaven og har også tilegnet sig meget ny viden om de teknisk svære installationer.
For hvert ton affald kan Amager Bakke producere 2,7 MWh fjernvarme og 0,8 MWh strøm.
Comments are closed.