Velkommen til den fagre nye verden.
Den fjerde industrielle revolution
Siden den første industrielle revolution holdt sit indtog i 1700-tallet har den industrielle og teknologiske udvikling taget mere og mere fart. Sidste nye skridt på revolutionsstigen er den 4. industrielle revolution – og vi er midt i den!
En stor del af denne teknologiske revolution er baseret på IoT – Internet of Things. Maskiner og enheder kommunikerer med hinanden i trådløse systemer, der indsamler og analyserer data. Farten og effektiviteten hvormed data kan indsamles, behandles og derefter sætte handlinger i gang – uden menneskelig involvering – er øget markant og giver uendelige muligheder.
Kun fantasien sætter grænser
I 2020 forventes næsten at være 10 mia. enheder trådløst forbundet til IoT. Det er kun fantasien der sætter grænser for hvilke former for registrerende enheder der vil være tilkoblet. Det kan lade sig gøre fordi enhederne, der anvendes i dag, ikke bruger særlig meget energi (og derfor kan opsamle og sende data i årevis drevet af det samme batteri) og de sender via mere og mere effektive netværk.
Helt grundlæggende består IoT af et trådløst netværk hvorpå man kan koble enheder der registrerer forskellige data. Data sendes så videre til en ”cloud”-service, som kan bearbejde data og derefter sætte forskellige handlinger i gang.
Flere nøjagtige informationer – lavere ressourceforbrug
Formålet med IoT er at skabe løsninger som giver muligheder for at tage beslutninger hurtigere – og på et mere informativt grundlag. Helt lavpraktisk vil dette lette hverdagen for mange, automatisere administration og formindske ressourceforbruget. Mulighederne er næsten uendelige.
Der arbejdes intenst i mange brancher med at udvikle og være på forkant med den nye teknologi.
IoT og make:net
make:net har de seneste år lagt mange ressourcer i at researche, uddanne og udvikle omkring IoT.
Peter , IoT ekspert i make:net, har en drøm om at hjælpe kommunerne med nogle af de miljømæssige og økonomiske udfordringer, de blandt andet står overfor. Det kunne være sensorer der registrerer vejtemperaturer, så der kun bruges ressourcer på saltning, når der reelt er behov for det. Eller monitorering og analyse af data fra sportshaller – hvor mange brugere er i hallen i hvilke tidsintervaller, så hallerne kan benyttes effektivt samt til måling af temperatur og luftfugtighed og dermed nøjagtigere styring af ventilation og temperatur.
Et andet eksempel er den løsning make:net har implementeret og varetager driften af i forbindelse med, at der skal lægges nye gulvplanker i en fredet bygning. Der er store krav til den optimale luftfugtighed når gulvet lægges. Ved den rette fugtighed minimeres risikoen for at plankerne sprækker og gulvet buler. make:net har sat følere op i alle rum, som hver halve time sender data om luftfugtigheden til en gateway, som så sendere data videre til et analyse software. Dagligt kan tømreren, der skal lægge gulvet, via en app eller mail få oplyst fugtigheds procenten og dermed endnu bedre kunne planlægge det bedste tidspunkt at lægge gulvet på.
make:net arbejder også for at implementere IoT i hotelbranchen. Den nye teknologi kan være til gavn for både gæster, miljø, administration – og i sidste ende bundlinje . Et eksempel: I stedet for at sætte nøglekortet i en læser på værelset, som så tænder for lyset – så opsættes en enhed i loftet som kan registrere, om der er personer til stede på værelset. Enheden sender data videre til en cloud service der registrerer data. Den kan så være indstillet til at slukke lyset så snart rummet registreres som tomt og til at sænke temperaturen 2 grader så længe der ikke er personer i rummet. Eller der kan sættes en føler over brusenichen som registrerer luftfugtighed og hvor lange brusebade gæsten tager. Badlængden kan f.eks. så fremvises for gæsten via et display på væggen. Målet er at bevidstgøre gæsten og animere til lavere vandforbrug.
I make:net er vi løbende i gang med at researche og udvide mulighederne for at implementere IoT i forskellige brancher.
Vi er medlem af IoT ERFA grupper og netværk og ikke mindst partner i Nordic IoT Centre – læs mere her
Credits: billedet af Internet of Things: Freepik.com
Comments are closed.